vrijdag 28 december 2007

"Knieperdies"


Knieperdies;
500 g patentbloem
300 g witte basterdsuiker
125 g koude roomboter
2 eieren
1zakje vanillesuiker
citroenolie (essence) een paar druppels
Alles mengen - balletjes draaien & laten opstijven in de koelkast en bakken maar!
p.s. tip van Nico; maak van het deeg rollen en snijd die in plakjes.
klik hier voor nog meer recepten

Rollegies
Oma zat ‘s morgens aan de keukentafel met een pan en een elektrisch wafelijzer voor zich. De klokt tikte en buiten knalden de buurjongens maar door. Die hadden vast een hele slof astronauten. Oma schudde haar hoofd en deed wat beslag tussen het ijzer. Ze wist precies wanneer het koekje klaar was. Dan opende ze het ijzer, flipte het verse wafeltje los en zeilde het vervolgens behendig over het zwilk naar de andere kant van de keukentafel waar opa geduldig zat te wachten. Hij had een klein stokje voor zich liggen waar het het warme, nog buigzame koekje omheen rolde. Dan legde opa het opgerolde wafeltje in een paars met gele blikken trommel. Zo zaten ze de hele middag te bakken. Een echte traditie zo vlak voor oud en nieuw. Ze maakten ook een paar niet opgerolde rollegies. Dat waren dan de knieperties. Opa vertelde dat knieperties symbool staan voor het afgelopen oude jaar. Alles is bekend, het ligt afgerold achter ons. De rollegies echter, staan voor het nieuwe jaar. Opgerold ligt het voor ons. We weten niet wat er komt. Als we op 1 januari bij opa en oma kwamen, gingen de neefjes en de nichtjes na het gelukkig neijaor wensen aan de keukentafel zitten waar het zwilk inmiddels weer plaats had gemaakt voor het vertrouwde Perzische tafelkleed. In de voorkamer zaten veel rokende ooms en tantes. Er was schansspringen op TV. Wij kregen rollegies, deden die op een vinger en nipten kinderlikeur uit echte borrelglaasjes. Opa liep vanwege de drukte in huis even de tuin in. Ik liep hem dan achterna. Ik weet nog dat hij ernstig in mijn oor fluisterde: ‘Luuster mienjongen, iederiene kan wel menen dat ‘t neie jaor al an de gang is, mar dat begunt pas echt, as de rollegies slof bint.’
D.Lohues.

3 opmerkingen:

Geerts en Co zei

Hallo Roelie ,kunnen wij jullie recept voor "knieperdies" krijgen die zijn geloof ik minder hard en brosser!
Jan Renken heeft ze hier gisteren
gebakken maar waagt zich er niet meer aan veel te hard!

Anoniem zei

Je hebt gelijk Jan : wij hadden dezelfde deegmix en het glazuur sprong van onze tanden. Echter : de smaak is voortreffelijk.

Marijke zei

Ik vermoed dat er iets met de basterdsuiker gedaan is, het is minder zacht van structuur en glimt wat meer, zouden de "bastards" ;) daar iets mee uitgehaald hebben misschien?