zaterdag 1 september 2012

Molen Hazewind in finale van BankGiro Loterij Molenprijs 2012




Molen Hazewind in Gieten is een van de vier genomineerde molens voor de BankGiro Loterij Molenprijs.
Uit elf inzendingen koos de jury onder voorzitterschap van architect Liesbeth van de Pol voor vier molens.
Molen Hazewind is genomineerd op basis van het verbeterplan dat er ligt: de molen weer echt laten malen met motoren!
Dit betekent een flinke impuls voor de molen!
De hele maand september kan het Nederlandse publiek stemmen op één van de genomineerde molens via de website www.molenprijs.nl .
De winnende molen krijgt € 50.000 om zijn plan te realiseren.
Ook voor de stemmers is er een leuke prijs te winnen!

Vanaf 2010 draait, tot vreugde van het dorp Gieten, de molen weer regelmatig.
Er zijn diverse vrijwillige molenaars in opleiding, zodat ook in de toekomst de molen zal blijven draaien.
Naast malen op de wind hebben de molenaars een grote wens: ze willen ook het maalproces met de motoren weer zichtbaar maken voor bezoekers van de molen.
Hiervoor wil men de verschillende motoren en maalstenen in de voet van de molen weer laten draaien en dit regelmatig demonstreren.
Na de restauratie van dit mechanische deel van de molen kunnen bezoekers een compleet overzicht krijgen van de geschiedenis van de meelproductie: van malen op handkracht, via de traditionele windmolen tot het malen met motoren.
De motoren zijn allemaal nog aanwezig in de molen, iets wat je maar zelden tegenkomt in de molenwereld. Met het duwtje in de rug van de BankGiro Molenprijs zou een groot deel van de geschiedenis van molen Hazewind weer in ere hersteld kunnen worden.

De molen is iedere zaterdag van 10 tot 16 uur gratis geopend voor het publiek.
Er wordt dan uitleg gegeven over de werking van molens in het algemeen en over molen Hazewind in het bijzonder.
Regelmatig wordt door de aanwezige molenaars het maalproces (bij voldoende wind) gedemonstreerd.

Stemmen
Via de website www.molenprijs.nl kan het publiek de hele maand september stemmen. Dit is heel eenvoudig: op de site komt een lijst van de genomineerden te staan met een beschrijving van hun project.
Men kan vervolgens de favoriete molen met zijn project aanklikken. Er zitten hier geen verdere verkoop acties voor loten aan vast!
De winnende molen wordt op donderdag 4 oktober 2012 tijdens een bijeenkomst in molen “d’ Admiraal” (winnaar in 2011) in Amsterdam bekendgemaakt.
Ook de stemmers kunnen een prijs winnen: onder de stemmers wordt een overnachting in een molen voor twee personen verloot.
De drie overige genomineerde molens zijn Korenmolen De Star te Balkbrug (Overijssel), Korenmolen De Regt te Nieuw-Lekkerland (Zuid-Holland) en Molenviergang te Zevenhuizen (Zuid-Holland).

Geen opmerkingen: