zaterdag 23 oktober 2010

Week van de Geschiedenis: Drentse Geschiedenis Quiz 2010

Hoi familie,
heerlijk herfstweer om een puzzel te maken.
De oplossing moet vóór 1 november 2010 binnen zijn.
bron Drents Archief

Traditiegetrouw presenteren Dagblad van het Noorden en het Drents Archief de Drentse Geschiedenis Quiz. Voor de zesde achtereenvolgende keer inmiddels en net als in voorgaande jaren in de Week van de Geschiedenis. Wel is de opzet enigszins gewijzigd. De aflevering van 2010 fungeert niet meer als voorronde van een later door RTV Drenthe uit te zenden finale, maar staat voortaan op zichzelf.

De bekende 22 vragen zijn gebleven. Ze gaan wederom kriskras door de Drentse geschiedenis. Simpele vragen, moeilijke vragen: alles zit erbij. Het multiple choice-systeem van de vorige afleveringen is losgelaten. De deelnemer moet nu de antwoorden zelf bedenken en invullen in het bijgevoegde schema. Bij een juiste oplossing ontstaat op de gekleurde rij van boven naar beneden een begrip uit (het historische) Drenthe. Dat begrip moet worden ingezonden, om mee te dingen naar de prijzen. Let op: regelmatig bestaat een antwoord uit meerdere delen, zoals een voor- en een achternaam. Alle antwoorden moeten zonder spaties of streepjes worden ingevuld!

Onder de goede inzendingen worden vijf geldprijzen verloot van respectievelijk 150, 100, 75, 50 en 25 euro.

Oplossing insturen vóór 1 november
De oplossing moet vóór 1 november 2010 binnen zijn bij: info@drentsarchief.nl Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of Drents Archief, Postbus 595, 9400 AN in Assen, o.v.v. Geschiedenis Quiz. Graag ook een bank- of gironummer vermelden. Wie in de prijzen valt krijgt daarvan bericht en het bedrag z.s.m. overgemaakt.

Veel succes en puzzelplezier gewenst.

De quiz is samengesteld met medewerking van de Drentse Historische Vereniging (DHV), Drents Plateau en Harm Jan Lesschen (Oosterhesselen). Zij leverden de vragen. De Drentse Geschiedenis Quiz 2010 werd namens het Drents Archief voorbereid door Joke Wolff en namens het Dagblad door Jan Wierenga.

De vragen

1.
In 1864 voer de eerste stoomboot in een vaste dienstregeling op de Drentsche Hoofdvaart. Wat was de naam van die stoomboot?

2.
Welk toneelstuk werd in het eerste jaar van de Shakespearespelen in 1946 in Diever opgevoerd?

3.
Aan een oude route tussen noord-Drenthe en Friesland ligt een verdedigingswerk uit de 80-jarige oorlog. Wat is de naam van het aarden verdedigingswerk?

4.
De zijmuur van de schuur op deze foto bestaat voor een deel uit grafzerken. Bij welke Drentse havezate staat deze schuur?



5.
In Nieuw-Weerdinge staat dit beeld van De Veenarbeider. Hoe heet het stuk gereedschap dat hij gebruikt?



6.
Wat was de verzetsnaam van de in 1904 in Ruinerwold geboren Ds. F. Slomp?

7.
Wat is de oude benaming van een illegale kroeg in Drenthe?

8.
Bij welke plaats is het oudste vaartuig ter wereld gevonden?

9.
Wie is de schrijver van het gedicht De Beuze Jaeger, tevens een verdienstelijk schilder die in Hoogeveen geboren en getogen is (1814-1900)?

10.
In welke plaats werd in 1905 de eerste kalkzandsteenfabriek van Drenthe opgericht?

11.
Bij een bosje tussen Meppen en Aalden werd op 18 september 1944 een Drentse burgemeester doodgeschoten door de Duitse Sicherheits Dienst. Wie was deze burgemeester?

12.
Wat is de naam van de pianofabriek die in 1922 in Tynaarlo werd gevestigd en daarvoor in Groningen zat?

13.
Welk ritueel hanteerde men vroeger in Drenthe bij de bekrachtiging van een verkoop?

14.
Wie ontwierp aan het eind van de 17de eeuw de uitgebreide vestingwerken van Coevorden?

15.
Deze boerenbruiloftstoet werd in 1934 geschilderd. Wie was de schilder van dit tafereel?



16.
Naar welke Commissaris der Koningin is een kanaal genoemd?

17.
In deze boerderij in Meppen heeft jarenlang een bekende Drent gewoond. De boerderij is ook naar hem genoemd. Wie was deze bekende Drent?


18.
Voor het regionale commando van de Bescherming Bevolking werd tijdens de koude oorlog een atoomvrije commandopost gebouwd. In welke plaats staat deze ondergrondse bunker?

19.
Welke Drentse was geselecteerd voor de 4x 100 meter estafette tijdens de Olympische Spelen van 1968 in Mexico, maar liep uiteindelijk deze afstand niet?

20.
Anton Heyboer raakte na de oorlog verzeild in Drenthe. Hij schilderde vooral in de omgeving van Borger. Hij werd zelfs lid van de vereniging De Drentse Schilders. Met welke Drentse schilder trok hij toen veel op?

21.
De in 2008/2009 ontdekte muntschat van Anloo bestaat uit meer dan 110 denarii. Van welk materiaal zijn deze denarii vervaardigd?

22.
Aan welke Drentse plaats is van oudsher de Gerardus Majellaprocessie verbonden?

Geen opmerkingen: