vrijdag 23 januari 2009

"In de Hoofdrol" Henk.




Beste familie,
Uit onze populaire serie "In de Hoofdrol" deze keer een aflevering van....................... Henk Geerts.
Henk, vandaag ben jij onze gast en zit jij in de hoofdrol!
Diverse foto's zullen de revue passeren waarbij je vast wel een passend woord kan bij verzinnen.
Enkele foto's zijn al eens geplaatst, maar zijn te mooi om ze niet te plaatsen.
Foto's van toen,...... toen je nog Henkie was.
Familie, veel plezier met deze nieuwe aflevering van "In de hoofdrol" .
Uw presentator,

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Goie dag eemn,
Een aantal fotos zijn al besproken (sponsor kinderwagen, stalling lijkkoets, kleuterschool enz.)
Commentaar hierop is bij voorgaande berichten na te lezen.

De meeste fotos zijn gemaakt bij het Jonkers Gat. Jonker van oorsprong zeevaarder met een tjalk wou het rustiger aan doen en ging aan wal in Wildervank maar kreeg daar in de gaten dat er bij Gieten kansen lagen op ander gebied. Na de 2e W.O. was er ruimte voor woningbouw, riolering enz. Jonker zou hierin voorzien door zandwinning aan de Assestraat te Gieten. En zodoende ontstonden daar de Jonkergaten zoals die op de fotos zijn afgebeeld.
Deze gaten zijn dus niet van nature aanwezig. Erg diep (30 meter) en met verraderlijke kolken, wellen met koud water waarin je kramp kon krijgen. Toch was het als zwemplas erg geliefd. Elk jaar verzoop er wel bijna iemand. Sommigen kunnen het na vertellen (Petertje) anderen niet. Toen deze fotos gemaakt zijn was ik de zwemkunst nog niet machtig (dus de bal hield ik stevig vast) Zwemmen heb ik geleerd op de H.B.S. in het openluchtbad te Assen tijdens gymles waarvoor mijn gymleraar dank.
Een andere jongen uit Gieten, ook leerling van de HBS had als hobby om in de winter in het Jonkergat te zwemmen. Bij voorkeur als er een dikke ijslaag was. We hakten dan aan beide kanten van het meer een wak (onderlinge afstand 75 m) en hoopten dat hij onder het ijs de goeie richting zou vinden. Ging altijd goed gelukkig. Als atleet (8 honderd meter hardloop was hij bij het N.K. in Amsterdam 3e. Zijn naam ben ik vergeten (Udding?)
In de buurt van het Jonkergat staat ook de Minister Kan bank. Dat was de vader van Wim Kan, die geregeld in de buurt van Gieten gesignaleerd werd. Ik herinner mij dat mam hem een keer van de straat getrokken heeft om bij ons thee te drinken. (Corrie Vonk was toen toch bij manufacturenhandel Piet Leever waar bediende Eppie Geerts haar een bustière aanmat)
In de buurt van het Jonkersgat was ook veel heide. Samen met de buren (Weerman en zonen) gingen we daar in de winter fretteren. Dat is met een fret op konijnen-jacht. Met vergunning! In de winter zitten de konijnen onder de grond en het was de taak van de fret om ze omhoog te jagen waar wij voor elke uitgang een netje hadden gespannen.Vaak ging het fout en vergreep de fret zich ondergronds al aan het konijn om vervolgens niet weer boven te komen. Aan ons als jongens de taak om met een bijl de hardbevroren konijne-hol los te bikken om zodoende de fret weer te arresteren. (niet zonder gevaar: Jan Aap had een keer een fret aan de neus hangen; slechts met behulp van een brandende sigaret hebben we de neuzen kunnen scheiden.)
Op de foto met Anita had ik bovenvermeld verhaal haar net verteld en waren we het er over eens dat je nog beter een fret aan de neus kan hebben dan je hoofd vol MADGIES (KNUT).

Anoniem zei

Mooi verhaal Henk !
Weer een hoop geleerd.