woensdag 7 januari 2015

Kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes



Er gaat - alleen al vanwege de geur - niets boven het zelf bakken van kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes, dus hier zijn weer alle familie recepten.
Trommels klaar ... en bakken maar !

Recept uit Odoorn

1 kg tarwebloem
800 gr suiker
500 gr roomboter (kan evt. ook margarine)
6 eieren
4 zakjes vanille suiker

Geen balletjes draaien maar gewoon een lepel vol deeg op het ijzer scheppen .

Recept uit Rolde

1 pond tarwebloem
1/2 pond roomboter (smelten, niet te heet)
400 gr kristal suiker
1 zakje vanille suiker
beetje zout (half theelepeltje)
3 of 4 eieren

Kneden tot een bal, even wegzetten in de koelkast.
Tip van (banketbakker) Paul: het maken van balletjes gaat sneller en makkelijker als je van de bal een aantal rollen maakt en deze in gelijke delen snijdt.

Recept van oma Geerts
500 g patentbloem
300 g witte basterdsuiker
125 g koude roomboter
2 eieren
1 zakje vanillesuiker
citroenolie (essence) een paar druppels

Alles mengen - balletjes draaien & laten opstijven in de koelkast en bakken maar!

Recept uit Breda
pond tarwebloem
3 eieren
225 roomboter
300 g suiker
3 zakjes vanillesuiker



2 opmerkingen:

cabouter zei

Nou dat wordt nog lastig kiezen! Ik ga aan de slag!

Wilma. zei

Molin heeft ze gebakken met donkerbruine basterd suiker :
wil dus ook prima.